måndag 2 juni 2014

Besök vid Stafsinge håla

Högstadieelever med sin lärare Alf får träffa Kill Persson

Här står vi och funderar på vilka tre saker som
är viktiga för ett djur och andra levande organismer...
Leta upp en spindel, sa Kill - klart vi gör!
Fyra klasser fick möjlighet att träffa Kill Persson, biolog som jobbar både med naturvård och naturskolepedagogik.  Det blev samtal och reflektioner om livets förutsättningar, insekters livscykler, vad hamburgare och glass har med bin att göra etc.
Kill har bidragit med sin kunskap till vårt naturvårdsprojekt för vildbina vid Stafsinge håla. Denna dag kom han och besökte oss och vi visade resultatet av grävningsarbetet som gjorts för bina. Han berättade om sitt arbete med naturvård. Alla djur behöver någonstans att bo, de behöver skydda sig från att bli uppätna samt kunna föröka sig. De vildbina som bor i sanden vid Stafsinge håla behöver pollen och nektar - alltså blommor av olika slag, samt solbelyst sand att gräva sina boplatser och lägga sina ägg i. Nu när kommunen grävt bort en del av de höga gräs, som började täcka sanden, har bina fått fler boplatser. Det finns en hel del blommor och blommande träd, men kanske kan de bli fler nu när vi grävt och kanske ännu fler om man nästa år gör en naturvårdsbränning. Vi får väl se. Samarbetet fortsätter.
Vi fick veta att ett av vildbina som vi såg och som bor i sanden heter Vårsidenbi . Det kom också flygandes en jordhumla och ett annat litet bi som tillhör gruppen bladskärarbin. De kan bland annat bygga bon i insektsgångar i gammalt trä eller växtstjälkar. Så bra att vi även satt ut en del av våra vildbihotell (buntar av vassrör) och stubbar med hål i som vi gjorde på vår Hållbarhetsdag i höstas.
Häromdagen visades det ett program om på tv om binas viktiga roll. Det känns att vi jobbar med något som är både aktuellt och viktigt.

Nu när vi har en expert på plats passar  vi på att fråga om allt vi hittar...

En nykläckt flickslända minsann. Den har levt som larv i vår damm.

Vildbihotell i form av stubbe med hål samt vassrör

Vi tittar till våra humlebon

En jordlöpare provar vårt humlebo.
Gräv ner en kruka med lite torrt gräs i - vips så har du en bostad till dina humlor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar